NIEUWS

Five Musketeers

Bedankt

Hoewel wij nog moeten aanvaarden dat we de vier Musketeers verloren zijn, is de steun die wij hebben ontvangen enorm troostgevend.

We willen daarom graag een moment nemen om iedereen te bedanken die een donatie heeft gedaan of die geholpen heeft met ons doel in de afgelopen maanden.

Een van de voornaamste redenen waarom we onze Stichting hebben opgericht, was het conflict dat was ontstaan tussen de ‘Five Musketeers’ en de lokale dorpjes in de Gomatum Valley die deel uitmaken van de Puros Conservancy. Deze dorpjes zijn al jarenlang in conflict met leeuwen. Onder andere Xpl-73 “Rosh”, de vader van de Musketeers, en Xpl-68 “Terrace Male”, zijn beiden slachtoffer geworden van het mens-natuur conflict in dit gebied.

Toen de Musketeers in de Gomatum valley arriveerden, beseften we wat voor lot hen te wachten zou kunnen staan. Gedurende diverse maanden deed leeuwen onderzoeker Dr Philip Stander alles wat hij kon om de Musketeers en de mensen met hun vee veilig te houden. Er is in verhouding heel weinig vee verloren, en die liepen bijna allemaal vrij rond ‘s nachts. Het dorpje ‘Tomakas’ was toegewijd om hun vee te beschermen door ze ‘s nachts in kraals te houden en ze overdag ver bij de leeuwen vandaan te laten grazen. Een lokale boer van ditzelfde dorpje werd getraind en aangenomen als ‘lion guardian’, die meehielp de leeuwen bij de dorpjes weg te houden en een vitale rol speelde in het beschermen van zowel het vee als de leeuwen.

Rodney was de Five Musketeers net beter aan het leren kennen, de leeuwen die hij nu dag en nacht beschermde. Hij onthield hun ‘namen’ en kon ze diverse keren observeren, waarbij hij al een band begon te vormen met deze formidable mannetjes leeuwen. Rodney heeft zelf vee, en ervaart dus ook de moeilijkheden om met leeuwen samen te leven. Vee vormt hun levensonderhoud en wanneer deze gedood worden door roofdieren, is dit een enorm verlies waarvoor ze zelden compensatie ontvangen. Maar Rodney begrijpt ook de noodzaak en voordelen van de aanwezigheid van leeuwen in de Gomatum valley. Dankzij de Five Musketeers heeft Tomakas directe ‘voordelen’ ontvangen door eco-toerisme.

Dankzij alle fondsen die wij van jullie hebben ontvangen, konden we onze ‘lion guardian’ Rodney Tjavara, voorzien van een jaar’s salaris, sateliet communicatie, een tent en andere kampeer spullen. Met assistentie van The Desert Lion Trust en TOSCO (Tourism for Conservation) kon hij ook voorzien worden van solar power, een uniform en een digitale camera. Wat nu hoog noodzakelijk is, is een 4×4 voertuig om een ‘rapid response team’ op te zetten.

Maar na het eerste, treurige indicent waarbij een van de Musketeers was doodgeschoten en drie anderen verwond, kwam het conflict nog steeds niet ten einde. Om diverse, verstaanbare redenen bleven de vier Musketeers in het conflict gebied en werd de situatie uiteindelijk onbeheerbaar.

Een grote coalitie mannetjesleeuwen zoals de Musketeers was nooit eerder voorgekomen, en dus nooit eerder bestuurd, in de woestijn. Alles over de Five Musketeers was daardoor onbekend terrein. Philip deed een enorme kennis op over de levenswijze van deze mannetjes, vanaf hun geboorte tot aan het moment dat zij gedood werden. Het is een groot verlies voor de populatie en een enorme tragedie, maar de Musketeers hebben ons bijzonder waardevolle lessen geleerd over hun soort en over het bestrijden van mens-leeuw conflict in de woestijn. Doordat zij gewend waren aan mensen en voertuigen, was het mogelijk hen van dichtbij te volgen in deze confict situatie, wat Philip voorzag van ongekend belangrijke informatie.

Ze zullen enorm gemist worden door velen…

Nu moeten we vechten voor de overlevende Musketeer “Tullamore”, en voor de rest van de populatie. Om er voor te zorgen dat zij een toekomst hebben…